پرینت

تغذیه مناسب برای سلامت کودکان

on .

تغذیه مناسب برای سلامت کودکان
 اگر می خواهید فرزندتان برای داشتن فعالیت های مختلف، انرژی کامل داشته باشد و بدن او از سلامتی کامل برخوردار باشد، قطعا به یک رژیم غذایی متعادل همراه با مواد غذایی مقوی و مغذی، نیاز دارد. همانطور که بزرگسالان دارای یک برنامه غذایی مشخص شده ای می باشند، تغذیه کودکان نیز باید طبق یک برنامه معین و مشخص، پیش برود.
در برنامه غذایی کودکان باید تمامی مواد مغذی وجود داشته باشند و به میزان لازم مصرف شوند، زیرا این مواد می توانند به رشد ذهنی و جسمی کودکان، کمک فراوانی کنند و انواع ویتامین‌ ها، مواد معدنی، کربوهیدرات و پروتئین های لازم برای بدن را تامین کنند. به صورت کلی در برنامه غذایی کودکان باید میوه ها، سبزیجات، غلات و پروتئین ها قرار داشته باشند.

چگونه با تغذیه مناسب به سلامت کودکان کمک کنیم[1]
همانطور که می دانید بدن انسان برای رشد کامل به ۳ وعده غذایی اصلی و ۱ تا ۳ میان وعده در طول روز نیاز دارد، این اصول باید در رابطه با کودکان به صورت دقیق انجام شود، تمامی این وعده و میان وعده های غذایی باید از مواد سالم و مغذی تشکیل شده باشند.
سعی کنید در رابطه با وعده و میان وعده های غذایی کودکان، تنوع ایجاد کنید تا کودکان با تمامی غذا ها آشنا شوند و طمع غذا ها برایشان خوش مزه تر و لذت بخش تر گردد.
حتما در ترکیبات غذایی فرزندتان از کربوهیدرات، پروتئین، ویتامین‌ ها و مواد معدنی استفاده کنید و غذاهای سالم برای کودکان آماده نمائید.
همانطور که بیان شد تغذیه برای کودکان اهمیت فراوانی دارد که در ادامه می خواهیم به بررسی دقیق تر آن بپردازیم.

تغذیه مناسب برای سلامت کودکان

اهمیت تغذیه برای کودکان
داشتن تغذیه سالم همراه با یک برنامه دقیق برای کودکان بسیار لازم و ضروری است، زیرا مزیت های بسیار فراوانی را برای آن ها به همراه خواهد داشت که این مزیت ها شامل موارد زیر می باشند.

1- بهبودی در رشد جسمی کودکان
غذا هایی که حاوی پروتئین ها، مواد معدنی و ویتامین ها باشند، می توانند به تقویت عضلات بدن کودکان کمک شایانی کنند و بافت بدن را تقویت کنند.
چنین امری سبب بهبود بخشی به رشد جسمی کودکان می گردد و سبب می شود تا رشد بدن آن ها به صورت کامل انجام شود.

2- تقویت سیستم ایمنی بدن کودکان
اگر کودکی در طول روز از غذاهای سالم و مقوی تغذیه کند، قطعا سیستم ایمنی بدن او تقویت شده و بدنی سالم تر خواهد داشت، همچنین سیستم ایمنی بدن او در مقابله با انواع ویروس ها و بیماری‌ ها، مقاومت خواهد کرد.
لازم به ذکر است ویتامین هایی مانند: ویتامین C و زینک (روی) می توانند به عملکرد صحیح سیستم دفاعی و ایمنی بدن کودکان کمک فراوانی کنند.

3- حفظ سلامت مغز کودکان
از آنجایی که کودکان آینده سازان کشورمان می باشند، باید والدین غذاهایی به آن ها بدهند که به بهبود عملکرد مغز آن ها کمک کنند، در نتیجه حافظه کودکان تقویت شده و ذهنی خلاق تر خواهند داشت.
اسید های چرب امگا۳ که در مواد پروتئینی مانند ماهی وجود دارند، در بهبود عملکرد مغز کودکان تاثیر قابل توجهی خواهند داشت، بنابراین بهتر است در رژیم غذایی کودکان لحاظ شوند.

4- پیشگیری از چاقی کودکان
اگر والدین برای فرزند خود یک رژیم غذایی و برنامه مشخصی را طراحی کنند، قطعا فرزندشان دچار چاقی و اضافه وزن نخواهد شد، این اتفاق می تواند به داشتن بدنی سالم تر کمک کرده و اعتماد به نفس کودکان را به صورت چشمگیری افزایش دهد.
همچنین اگر کودکی وزنی ایده آل داشته باشد قطعا دچار دیابت نوع۲ و یا فشارخون بالا در دوران بزرگسالی نخواهد شد.

تغذیه مناسب برای سلامت کودکان

اصول تغذیه کودکان در سنین مختلف
کودکان از بدو تولد تا حدود سن نوجوانی که معمولا تا ۱۸ سالگی است، در حال رشد و تکامل می باشند، به همین دلیل در تمامی این دوران تغذیه آن ها باید تحت نظارت و توجه والدین قرار بگیرد.

غذای نوزاد
نوزادان از بدو تولد تنها می توانند از شیر مادر یا شیر خشک تغذیه کنند، آن ها تا حدود سن ۶ ماهگی به واسطه همین شیر مادر یا شیر خشک، رشد کرده و تکامل پیدا می‌ کنند.

غذای کودک ۶ ماهه
زمانی که فرزندتان به سن ۶ الی ۸ ماهگی که رسید می توانید در کنار شیر خود یا شیر خشک به او غذاهای کمکی مانند: انواع پوره، سرلاک، فرنی، بیسکوئیت و ... را بدهید، به این ترتیب رفته رفته او می تواند به سراغ خوردن غذاهای جامد برود.

  غذای کودک ۱ ساله
وعده های غذایی کودکان یک ساله باید به صورت کامل و دقیق انجام شود، زیرا در این سن آن ها فعالیت و جنب و جوش بیشتری دارند که بدنشان به مواد غذایی مقوی نیاز پیدا خواهد کرد.
برای مثال می توانید به او تخم مرغ آب‌ پز، موز، غذاهای پروتئینی مانند ماهی را بدهید، البته صرف این غذاها باید به صورت ساده انجام شود و در طبخ آن ها از ادویه جات به هیچ عنوان استفاده نگردد.

غذای کودک ۲ تا ۵ ساله
دیگر وقت آن رسیده است که کودک خوردن غذا را به تنهایی بیاموزد، به همین دلیل بهتر است به او یاد دهید که چگونه قاشق و چنگال را دست بگیرد.
ممکن است در ابتدا او کمی با غذایش بازی بازی کند، اما اصلا نگران این موضوع نباشید و صبر کنید تا به مرور زمان غذا خوردن را یاد بگیرد.
معمولا در سنین بین ۲ تا ۴ سال کودکان باید حدود ۱۰۰۰ تا ۱۶۰۰ کالری در طول روز دریافت کنند، مصرف لبنیات، میوه جات، سبزیجات، پروتئین ها و ... در این دوره بسیار مهم می باشند.
در سن ۵ سالگی کودکان می توانند تنوع بیشتری از مواد غذایی را میل کنند زیرا باید به مرور زمان برای رفتن به مهد و مدرسه آماده شوند، سعی کنید برای کودکان در سن ۵ سالگی ساعات مشخصی را برای خوردن غذا درنظر بگیرید تا آن ها رشد بهتری داشته باشند.

فراهم کردن تغذیه ای سالم در مدرسه برای کودکان
دانش آموزان زمان زیادی از ساعات روز را در مدرسه درحال کسب علم و دانش می باشند، بنابراین ذهن آن ها برای یادگیری بهتر نیاز به تغذیه ای سالم و مقوی دارد. از این رو تغذیه دانش آموزان در مدرسه جزو مواردی است که باید همیشه خانواده ها به آن توجه داشته باشند.
بدون شک سالم ترین غذا ها و خوراکی ها برای دانش آموزان، غذاهایی است که مادرانشان برایشان طبخ می کنند، ممکن است برایتان سوال مطرح شود که کودکان باید طبق چه اصولی غذا مصرف کنند؟
در جواب باید بگوییم که مادران با تهیه غذا و خوراکی های مقوی و ضروری برای تقویت ذهن کودکان و قرار دادن آن ها درون ظرف نگهداره غذا و یا همان لانچ باکس، می توانند به تغذیه فرزندشان در مدرسه رسیدگی کنند.‌
علاوه بر غذا و میان وعده، دانش آموزان در مدرسه به آب سالم نیز احتیاج دارند که باید همیشه در دسترس آن ها قرار داشته باشد.
آب سالم و آشامیدنی و یا حتی انواع آبمیوه های مقوی را می توانید درون یک قمقمه قرار دهید و از فرزندتان بخواهید تا با خود به مدرسه ببرد.
انجام چنین کاراهایی می تواند دانش آموزان را از خوردن غذاهای ناسالم بازدارد و آن ها را علاقه مند به خوردن غذاهای سالم خانگی کند. بهتر است در رابطه با تغذیه مدرسه فرزندتان کمی صبر و حوصله به خرج دهید و در آن تنوع ایجاد کنید.
قطعا این امر در رشد ذهنی بهتر فرزند شما تاثیر مثبت خواهد گذاشت و فرزندتان در زمان کسب علم و دانش، موفق تر عمل خواهد کرد.

تغذیه در دوران نوجوانی
فعالیت نوجوانان با یکدیگر متفاوت است و میزان کالری مصرفی آن ها به میزان تحرک آن ها بستگی دارد. از آنجایی که نوجوانان در رده سنی بسیار حساسی هستند، باید در طول روز از ۵ گروه غذایی مهم حتما تغذیه کنند، این ۵ گروه شامل: میوه، سبزیجات، غلات، لبنیات و پروتئین ها می باشند.
بهتر است در طول روز به میزان لازم آب و آبمیوه مصرف کنند و به صورت جدی از خوردن غذاهای فست فود، خودداری کنند، زیرا چنین غذاهایی در دوران نوجوانی می توانند سبب افزایش وزن و چاقی شود که ممکن است بیماری هایی مانند دیابت نوع۲ و حتی فشارخون بالا را با خود به همراه داشته باشند.
بنابراین تغذیه در دوران نوجوانی نیز مانند دوران کودکی از اهمیت بالایی برخوردار است که والدین حتما باید بر آن نظارت داشته باشند.
 

References

  1. ^چگونه با تغذیه مناسب به سلامت کودکان کمک کنیم (www.mashreghnews.ir)

Authors: صاحب‌خبران - جدیدترین و آخرین اخبار ایران و جهان - علمی-فناوری

آخرین اخبار چند رسانه ای