خرمای تازه یا خشک؛ کدام برای سلامتی بهتر است؟
شفقنا-خرمای خشک که در تمام طول سال موجود است، یک میان وعده سالم سرشار از فیبر و سایر مواد مغذی است، خرمای تازه هم در فصل خود، قند و کالری کمتری دارد و آنتیاکسیدانهای بیشتری ارائه میدهد.
به گزارش شفقنا به نقل از Verywell Health، خرمای تازه و خشک هر دو حاوی مواد مغذی و ویتامینهای زیادی هستند، اما محتوای غذایی آنها کمی متفاوت است. در حالی که خرمای تازه حاوی مقادیر متوسطی پتاسیم و منیزیم است، خرمای خشک حاوی مقادیر بیشتری از این ریزمغذیها و کلسیم است.
قند و کالری کمتر
«ناتالی آلن»، متخصص تغذیه و استادیار تغذیه و رژیم غذایی در دانشگاه ایالتی میسوری، میگوید: خرماهای تازه محتوای آب بیشتری دارند که باعث میشود کالری و قند کمتری داشته باشند.
آلن میافزاید: «خرماهای خشک کالری بیشتری دارند، اما منبع مناسبی برای انرژی سریع در تمام طول سال هستند.»
به گفته «جوآن سالج بلیک»، متخصص تغذیه و استاد تغذیه در دانشگاه بوستون، خرمای تازه حاوی حدود ۶۰٪ آب است، در حالی که خرمای خشک تنها حدود ۲۵٪ آب دارد. بلیک توضیح میدهد که میزان آب میوه مهم است زیرا به احساس سیری و پری کمک میکند.
بلیک توضیح میدهد: «میزان بالای آب میتواند به شما کمک کند سریعتر از خرمای خشک احساس سیری کنید. بدون این میزان بالای آب، با توجه به کالری بالای خرمای خشک، پرخوری در آن آسان است.»
فیبر و مواد معدنی؛ چربیها و پروتئینها
خرمای تازه و خشک هر دو مواد معدنی ضروری را تأمین میکنند، اما فرآیند خشک کردن، مواد مغذی را متمرکز میکند. بنابراین، اگرچه خرمای خشک حاوی قند و کالری بیشتری نسبت به خرمای تازه است، اما منبع غنیتری از فیبر، کلسیم و پتاسیم نیز میباشد. خرمای خشک میتواند بیش از دو برابر فیبر موجود در خرمای تازه را داشته باشد.
تحقیقات نشان داده است که خرمای خشک ویتامین و آنتیاکسیدان کمتری نسبت به خرمای تازه دارد. یک مطالعه که پتانسیل استفاده از خرما برای تولید شکلاتهای انرژیزای کاربردی را بررسی کرد، نشان داد که خرمای خشک حاوی کمی چربی و پروتئین بیشتر از خرمای تازه است.
ویتامینهای متعدد و آنتیاکسیدانهای بیشتر
این مطالعه همچنین نشان داد که خرما میتواند منبع نسبتاً خوبی از ویتامینهای گروه B، ویتامین C، ویتامین A و ویتامین K باشد. با این حال، برخی از ویتامینها ممکن است در طول فرآیند خشک کردن از بین بروند، به این معنی که خرمای تازه ممکن است حاوی درصد بالاتری از این ویتامینهای مهم باشد.
مطالعه دیگری که فعالیت آنتیاکسیدانی سه نوع خرما، چه تازه و چه خشکشده در آفتاب را تجزیه و تحلیل کرد، نشان داد که همه انواع خرما منبع خوبی از آنتیاکسیدانهای طبیعی هستند و میتوانند به عنوان یک غذای کاربردی در نظر گرفته شوند.با این حال، برخی از اجزای آنتیاکسیدانی آنها در طول خشک شدن در آفتاب از بین میروند.
تفاوت در طعم و بافت
در حالی که خرمای تازه و خشک هر دو طعم شیرینی دارند، طعم و بافت آنها به دلیل فرآیند خشک شدن متفاوت است.
دکتر آلن توضیح میدهد: «خرمای تازه معمولاً نرمتر، مرطوبتر و آبدارتر است، در حالی که خرمای خشک رطوبت کمتری دارد و بافت آن سفتتر و جویدنیتر است.»
از نظر طعم، خرمای تازه طعمی غنی و کارامل مانند دارد. از سوی دیگر، خرمای خشک به دلیل محتوای قند بالاتر، شیرینتر، خوش طعمتر و شبیه تافی است.
منبع: Verywell Health[1]
References
- ^Verywell Health (www.verywellhealth.com)
Authors: صاحبخبران - جدیدترین و آخرین اخبار ایران و جهان - علمی-فناوری
