کاهش وزن با رژیم غذایی کاهشدهنده اسید

به گزارش راهبرد معاصر؛ اصطلاح «بار اسیدی رژیم غذایی» به میزان غذاهای تولیدکننده اسید اشاره دارد که فرد مصرف میکند. غذاهایی مانند گوشت، تخممرغ، پنیر و سایر محصولات حیوانی موجب افزایش سطح اسید در بدن میشوند.
زمانی که اسید تجمع پیدا کند میتواند به التهاب منجر شود که با افزایش وزن و مشکلات متابولیک مرتبط است. در مقابل، غذاهای گیاهی به ویژه میوهها، سبزیجات و حبوبات به کاهش سطح اسید کمک کرده و از سلامت بهتر حمایت میکنند.
هانا کاهلووا، پژوهشگر ارشد پژوهش کنونی و مدیر تحقیقات بالینی در کمیته پزشکان توضیح داد که کاهش بار اسیدی با اجتناب از محصولات حیوانی میتواند به کاهش وزن و بهبود سلامت روده کمک کند. وی اشاره کرد که غذاهای گیاهی مانند سبزیجات با برگ سبز، انواع توتها و لوبیا به قلیاییتر شدن بدن و کاهش التهاب مضر کمک میکنند.
این پژوهش شامل ۶۲ بزرگسال دارای اضافهوزن بود و هر فرد در طول پژوهش دو رژیم غذایی را دنبال کرد؛ یک گروه به مدت ۱۶ هفته پیروی از رژیم غذایی مدیترانهای را آغاز و گروه دیگر به مدت مشابه رژیم غذایی وگان کمچرب را انتخاب کردند. پس از یک وقفه چهار هفتهای برای پاک کردن هرگونه تاثیر رژیم غذایی، گروهها رژیم غذایی خود را تغییر دادند و رژیم غذایی مخالف به مدت ۱۶ هفته دیگر امتحان شد.
محققان از دو معیار بار اسیدی بالقوه کلیوی (PRAL) و تولید خالص اسید درونزا (NEAP) را برای تخمین سطح اسید بدن استفاده کردند و نمرات بالاتر به معنای بار اسیدی بیشتر است.
نتایج واضح بود؛ رژیم غذایی وگان موجب کاهش قابلتوجهی در هر دو معیار بار اسیدی بالقوه کلیوی و تولید خالص اسید درونزا شد و بار اسیدی کمتری در بدن نشان داد. در حالی که رژیم مدیترانهای تغییرات قابلتوجهی در سطح اسید ایجاد نکرد.
کاهش بار اسیدی همچنین با کاهش وزن همراه بود. بهطور متوسط، افرادی که رژیم وگان داشتند، ۱۳.۲ پوند معادل ۵.۹ کیلوگرم وزن کم کردند، در حالی که افرادی که رژیم مدیترانهای داشتند هیچ وزنی از دست ندادند. حتی پس از در نظر گرفتن کالری دریافتی، ارتباط بین بار اسیدی کمتر و کاهش وزن همچنان قوی بود.
محققان معتقدند یکی از دلایل موفقیت رژیم وگان، اثر قلیایی آن است. زمانی که بدن قلیاییتر و کمتر اسیدی میشود، ممکن است عملکرد بهتری داشته باشد و چربی کمتری ذخیره کند.
غذاهایی که به کاهش سطح اسید کمک میکنند شامل سبزیجاتی مانند سبزیجات دارای برگ سبز، کلم بروکلی، کلم، هویج، چغندر، مارچوبه و سیر هستند. میوههایی مانند سیب، گیلاس، انواع توتها، زردآلو و طالبی نیز همراه با حبوباتی مانند عدس، لوبیا، نخود فرنگی و نخود کمک میکنند. غلات کامل مانند کینوا و ارزن نیز گزینههای مناسبی هستند.
سایت ساینس گزارش کرد، این پژوهش به شواهد رو به رشدی افزود که نشان میدهد، رژیم وگان کمچرب نه فقط از کاهش وزن حمایت میکند بلکه با کاهش سطح اسید به تعادل محیط داخلی بدن نیز کمک خواهد کرد. انتخاب غذاهای گیاهی میتواند راهی ساده و موثر برای بهبود سلامت، مدیریت وزن و کاهش التهاب باشد.
نتایج پژوهش کنونی در نشریه «مرزهای تغذیه» (Frontiers in Nutrition) منتشر شده است./ایسنا
∎[2][3]Authors: صاحبخبران - جدیدترین و آخرین اخبار ایران و جهان - علمی-فناوری
