پرینت

3343

on .

به گزارش خبرگزاری - [1]  [حمید رضا خالدی ]   با وجودی‌که در نظر اول آبله مرغان، بیماری ساده‌ای به نظر می‌رسد که برای انسان تا حد زیادی کم خطر است اما؛ پزشکان و متخصصان تأکید می‌کنند که عوارض این بیماری باید جدی گرفته شود. بخصوص در سنین بالا و در مورد و افرادی که دارای نقص سیستم ایمنی هستند و یا مادران باردار. این موضوع به حدی جدی است که به گفته پزشکان، بی‌توجهی به آن می‌تواند عوارض کشنده‌ای را به همراه داشته باشد. به‌خصوص آنکه چندی قبل معاون وزیر بهداشت نسبت به ابتلای بزرگسالان به این بیماری و خطراتی که می‌تواند داشته باشد، هشدار داده بود. هشداری که باعث شد تا بسیاری از رسانه‌ها از آن به عنوان هشدار وزارت بهداشت در مورد افزایش آمار مبتلایان به آبله مرغان و طغیان این بیماری یاد کردند. با این حال رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت در گفت‌و‌گو با «شهروند» می‌گوید گزارشی در مورد طغیان این بیماری در کشور وجود ندارد اما، از آنجایی‌که ابتلای به این بیماری در بین بزرگسالان می‌تواند خطرناک باشد، نباید به سادگی از کنار آن گذشت. همین چند روز قبل بود که علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت با اشاره به تغییر الگوی مواجهه با بیماری آبله‌مرغان در کشور، نسبت به افزایش موارد ابتلاء در بزرگسالان هشدار داد و گفت: آبله‌مرغان معمولاً در سنین کودکی با علائم خفیف و بدون عارضه جدی سپری می‌شود، اما در صورت عدم مواجهه در دوران کودکی، ابتلاء به این بیماری در بزرگسالی می‌تواند با شدت و عوارض بیشتری همراه باشد.
به گفته رئیسی، هرچه کنترل بیماری‌های ویروسی گسترده‌تر شود، احتمال اینکه کودکان در سنین پایین با آن‌ها مواجه شوند کاهش پیدا می‌کند و ممکن است در بلندمدت باعث شود تا ابتلاء به این بیماری‌ها به دوره بزرگسالی منتقل شود، که در این صورت شدت بیماری و احتمال بروز عوارض افزایش پیدا می‌کند. این همان سناریویی است که در مورد آبله مرغان اتفاق افتاده است.
وی همچنین از پایش ایمنی جمعیت و افزایش پوشش واکسیناسیون در گروه‌های سنی مختلف به عنوان راهکاری در راه مواجهه با این بیماری یاد کرد و گفت: ما باید با دقت بیشتری وضعیت ایمنی جامعه را رصد کنیم و در صورت لزوم برنامه‌های واکسیناسیون تکمیلی را در دستور کار قرار دهیم تا از بروز موارد شدید بیماری در بزرگسالی جلوگیری کنیم.
معاون بهداشت وزارت بهداشت همچنین از خانواده‌ها خواست در صورت بروز علائم مشکوک به آبله‌مرغان، به نزدیک‌ترین مرکز بهداشتی مراجعه کنند و مراقبت‌های لازم را جدی بگیرند.وزارت بهداشت؛ تحت کنترل استسخنان معاون وزیر بهداشت در چند روز گذشته باعث شده تا موجی از نگرانی در مورد احتمال اوج گیری بیماری آبله مرغان، بخصوص در بزرگسالان در جامعه ایجاد شود. قباد مرادی رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت معتقد است که بعید است که «موج بسیار شدید» آبله مرغان در ایران راه بیفتد. وی در پاسخ به سوالی درباره وضعیت بروز و شیوع «آبله‌مرغان» به «شهروند» می گوید: گزارشی مبنی بر طغیان و افزایش بسیار بیشتر از حد انتظار از این بیماری در کشور نداریم؛ اما به طور طبیعی این بیماری در برخی نقاط کشور وجود دارد.  یعنی بیماری آبله‌مرغان در برخی از نقاط کشور در بین هموطنان وجود دارد و این روندی بوده که معمول است و ما تاکنون نکته غیر طبیعی مشاهده نکرده ایم.
وی در مورد اظهارات اخیر معاون وزیر بهداشت نیز می گوید: با توجه به خطراتی که ابتلا به آبله مرغان برای بزرگسالان دارد که هم بیماری شدیدتری نسبت به کودکان ایجاد می کند و هم ممکن است عوارض بیشتری داشته باشد، ابتلا به آبله مرغان در بزرگسالان نیازمند توجه و مراقبت و هشدار بیشتری است. اگر چه آبله مرغان به صورت معمول در اغلب جوامع مانند عفونت های تنفسی جریان دارد اما گزارشی در مورد طغیان های بزرگ یا غیر طبیعی آبله مرغان نداریم . وی با بیان اینکه بیماری آبله‌مرغان معمولا در خیلی از کشورهای دنیا وجود دارد، گفت: وزارت بهداشت با استفاده از سیستم شبکه رصد و پایش که در اختیار دارد نسبت به بررسی بیماری‌ها اقدام می‌کند. اصولا هر گونه افزایش غیر طبیعی بیماریهای واگیر به عنوان یک طغیان مورد بررسی قرار می گیرد.
رئیس  مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت ادامه می دهد: همانطور که می دانید آبله مرغان اکثرا در کودکان و نوجوانان دیده می شود. اما در بزرگسالان هم می تواند بروز یابد. وی در مورد اینکه آبله مرغان تا چه حد برای مبتلایان خطرناک است می گوید: معمولا آبله مرغان جزء  بیماری های معمولی و عادی رایج بین انسان‌هاست و شاید بتوان آن را به عفونت های تنفسی مانند انفلونزا و سرما خوردگی تشبیه کرد. اما این بیماری می تواند برای بزرگسالان تبعاتی را به دنبال داشته باشد. بخصوص برای بانوان باردار یا افرادی که بیماری های زمینه ای دارند. 
مرادی در پاسخ به این سوال که ایا ورود مسافران و مهاجرین از کشورهای همسایه می تواند باعث تشدید و افزایش آمار مبتلایان به این بیماری شود؟ نیز می گوید: اصولا مردم در تمام کشورهای دنیا به این بیماری مبتلا می شوند و چون واکسیناسیون این بیماری در برنامه ایمن‌سازی کودکان بسیاری از کشورهای دنیا وجود ندارد. بنابراین ورود مسافران و مهاجران خارجی و تحرکات جمعیتی هرچند ممکن است روند انتشار بیماری را بین جوامع تسریع کند اما تاثیر بسیار زیادی نمی تواند در افزایش این بیماری داشته باشد.   همانطور که گفته شد اخبار منتشر شده در رسانه‌ها حکایت  از آن دارد که آمار مبتلایان به آبله مرغان، بخصوص در بین بزرگسالان، در فصل بهار سالهای 1402 و 1403 ، افزایش چشمگیری داشته است. با این وجود مرادی می گوید که این افزایش حتی اگر باشد هم روند و تابلوی بالینی غیر طبیعی ندارد.
مدیرکل مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت همچنین در مورد آمادگی وزارت بهداشت برای مواجهه با طغیان احتمالی این بیماری نیز می گوید: ما مثل همیشه شیوع بیماری های رایج را رصد می کنیم و کاملا برای مواجهه با بیماری‌های واگیر آماده ایم.تاریخچه آبله مرغانآبله مرغان بیماری ویروسی است که عمدتاً کودکان را مبتلا می‌کند، اما ممکن است در بزرگسالان نیز مشاهده شود. این بیماری توسط ویروس واریسلا زوستر (Varicella Zoster) ایجاد می‌شود که از طریق تماس با مایعات تاول‌ها یا تنفس قطرات هوایی آلوده منتقل می‌شود. علائم اصلی بیماری شامل ظهور بثورات پوستی در بدن است که ابتدا به صورت لکه‌های قرمز، سپس به تاول‌های پر از مایع تبدیل می‌شود. این تاول‌ها پس از چند روز خشک شده و تشکیل قشور می‌دهند.
در گذشته، این بیماری در بسیاری از نقاط جهان به عنوان یک بیماری شایع و تقریباً غیرقابل اجتناب برای کودکان شناخته می‌شد. بیشتر افراد در سنین کودکی به آبله مرغان مبتلا می‌شدند، زیرا پس از ابتلا به بیماری، بدن فرد به طور طبیعی نسبت به آن ایمنی پیدا می‌کرد. با این حال، ابتلا به آبله مرغان در بزرگسالان می‌تواند به شدت خطرناک‌تر باشد و حتی منجر به بروز عوارض جدی از جمله پنومونی (عفونت ریه) و زونا شود.خطرناکترین عوارضیکی از خطرات عمده آبله مرغان در بزرگسالان، ابتلا به زونا است. زونا، که به عنوان یک عارضه پس از ابتلا به آبله مرغان شناخته می‌شود، زمانی اتفاق می‌افتد که ویروس واریسلا زوستر در بدن به طور خاموش باقی می‌ماند و در دوران پیری یا ضعف سیستم ایمنی، دوباره فعال شده و منجر به بروز درد شدید و تاول‌های پوستی در نواحی خاصی از بدن می‌شود. با این حال به گفته محققان، با تزریق واکسن آبله مرغان در سنین پایین، ایمنی بدن در برابر این بیماری ایجاد می‌شود و از ابتلا به آن جلوگیری می‌کند. همچنین، این واکسن از بروز زونا در بزرگسالان نیز جلوگیری می‌کند و باعث می‌شود که عوارض این بیماری به حداقل برسد.آبله مرغان در بهارمروری بر اخبار سال‌های گذشته حوزه «سلامت» نشان می‌دهد که طی سال‌های گذشته در فصل بهار، این بیماری افزایش آماری بسیاری داشته است. مسعود مردانی، استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اینکه احتمال ابتلا به آبله مرغان در فصل بهار افزایش پیدا می‌کند، اظهار کرد: عامل ابتلا به آبله مرغان یک بیماری ویروسی حاد است که منجر به بروز تب و بثورات جلدی (جوش‌های پوستی) در فرد مبتلا خواهد شد.
آرش روغنی دکترای حرفه‌ای پزشکی هم درمورد خطرات ابتلا به آبله مرغان در بین بزرگسالان گفته است: نوزادان، زنان باردار و افراد دچار نقص سیستم ایمنی نظیر بیماران مبتلا به ایذر، سرطان، بیماران پیوندی و بیمارانی که به مدت طولانی داروی سرکوب‌کننده ایمنی دریافت می‌کنند در معرض خطر بالای عوارض قرار دارند.
این پزشک همچنین در خصوص عوارض ابتلا به آبله مرغان در دوران بارداری نیز گفت: تولد نوزادان کم وزن و دارای معلولیت جسمی در مادرانی که اوایل بارداری به آبله مرغان مبتلا می‌شوند رایج‌تر است.     
[2][3]

References

  1. ^به گزارش خبرگزاری - (sahebkhabar.ir)
  2. ^ (sahebkhabar.ir)
  3. ^ (sahebkhabar.ir)

Authors: صاحب‌خبران - جدیدترین و آخرین اخبار ایران و جهان - علمی-فناوری

آخرین اخبار چند رسانه ای

پیشنهادات امروزمون چیه؟

ads
ads2