پرینت

آینده کار و معنای زندگی انسانی چگونه به‌واسطه هوش‌مصنوعی تغییر می‌کند؟

on .

آینده کار و معنای زندگی انسانی چگونه به‌واسطه هوش‌مصنوعی تغییر می‌کند؟
به گزارش خبرگزاری - [1]

هوش مصنوعی (AI) با سرعتی بی‌سابقه در حال دگرگونی چشم‌انداز شناختی بشر است. این تحول را «مهاجرت شناختی» یا به بیان دیگر انتقال توانایی‌های شناختی از انسان به ماشین، که آینده کار، آموزش و فرهنگ را بازسازی خواهد کرد، می‌نامند.

وقتی ماشین‌ها بهتر از ما فکر می‌کنند

در دو سال گذشته، مدل‌های زبانی بزرگ (LLMs) در حوزه‌های مختلف از جمله نوشتن مقالات، ساخت موسیقی، تهیه قرارداد‌های حقوقی و تشخیص بیماری‌ها به عملکردی در سطح دکترای علمی رسیده‌اند. این فناوری نقشهٔ ذهنی ما را همانند یک زلزله که زمین را دگرگون می‌کند، به هم ریخته است. سرعت این تغییر منجر به بی‌عملی آگاهانه شده بطوری که ما می‌دانیم مهاجرتی در پیش است اما نمی‌توانیم دقیقاً بفهمیم چگونه یا چه زمانی رخ خواهد داد با این حال، این تحول عظیم در حال آغاز است.

وظایفی که قبلاً منحصراً به متخصصان تحصیل‌کرده اختصاص داشت (مانند نوشتن مقالات، ساخت موسیقی، تهیه قرارداد‌های حقوقی و تشخیص بیماری‌ها)، اکنون توسط ماشین‌ها با سرعتی شگفت‌آور انجام می‌شود؛ نه‌تنها این، بلکه سیستم‌های هوش مصنوعی جدید می‌توانند استنتاج‌های ظریف و ارتباطاتی را برقرار کنند که قبلاً فکر می‌کردیم تنها انسان قادر به آن است و این موضوع نیاز به مهاجرت شناختی را تسریع می‌کند.

نویسندگان فصل بعدی بشریت چه کسانی هستند؟

همان‌طور که هوش مصنوعی پیشرفت می‌کند، انسان‌ها باید به حوزه‌های جدیدی از معنا و ارزش بروند که ماشین‌ها در آن ضعیف هستند. خلاقیت، قضاوت اخلاقی، هماهنگی عاطفی و ساخت معنای نسلی همچنان غیرقابل جایگزینی هستند. این «مهاجرت شناختی» آیندهٔ کار، آموزش و فرهنگ را شکل خواهد داد ون کسانی که این تحول را تشخیص دهند و برای آن آماده شوند، فصل بعدی تاریخ بشریت را خواهند نوشت و همان‌طور که دانشمند رایانه و آینده‌پژوه کای-فو لی گفت: «بیایید اجازه دهیم ماشین‌ها ماشین باشند و انسان‌ها انسان.»

سه سلاح انسان: خلاقیت، اخلاق و همدلی

انسان‌ها در وظایفی که شهودی، هیجانی و عمیقاً مرتبط با تجربه وجود هستند، برجسته می‌شوند، عبور از خیابانی شلوغ، تشخیص سخنوری در مکالمه یا احساس اینکه یک نقاشی احساس غم دارد، همه نمونه‌هایی از قابلیت‌هایی هستند که میلیون‌ها سال تکامل در ذات انسان حک کرده است و در مقابل، ماشین‌هایی که می‌توانند معما‌های منطقی را حل کنند یا رمانی صدصفحه‌ای را خلاصه کنند، اغلب در وظایفی که ما ساده می‌دانیم دچار مشکل می‌شوند.

وقتی دست یک پرستار مهم‌تر از یک الگوریتم است

شغل‌هایی که متکی بر حضور، شهود و ساختن روابط انسانی هستند (مانند پرستاران، برقکاران و کارمندان خدمات مستقیم) در کوتاه‌مدت کمتر تحت تأثیر قرار می‌گیرند و این شغل‌ها اغلب نیازمند قضاوت ظریف، آگاهی وجودی و اعتماد هستند و این موارد ویژگی‌هایی هستند که ماشین‌ها نمی‌توانند آنها را جایگزین کنند.بطور کلی مهاجرت شناختی منجر به تغییر بنیادی در نحوه تعیین ارزش و هدف کار انسان خواهد شد و حتی کسانی که وظایفشان ثابت بماند، ممکن است کار و معنای خود را در دنیایی که ماشین‌ها وظایفی را که قبلاً انجام می‌دادند، انجام دهند، تغییر یابد.

آموزش‌های قدیمی در دنیای جدید

به گزارش venturebeat  [2]مدارس ما، هنوز دانش‌آموزان را برای دنیایی آماده می‌کنند که در حال ناپدید شدن است، نه دنیایی که در حال شکل‌گیری است. بسیاری از سازمان‌ها به معیار‌های کارایی چسبیده‌اند که خروجی تکراری را ارائه می‌دهند؛ چیزی که هوش مصنوعی اکنون می‌تواند بهتر از ما انجام دهد و قرن‌ هاست ما خودمان را با توانایی تفکر، استدلال و خلاقیت تعریف کرده‌ایم و اکنون، با اینکه ماشین‌ها بیشتر این وظایف را به‌عهده می‌گیرند، سوالاتی درباره جایگاه و ارزش ما اجتناب‌ناپذیر است. اگر از دست دادن شغل به‌واسطه هوش مصنوعی در مقیاس گسترده رخ دهد و افراد نتوانند شغل‌های معنادار جدیدی پیدا کنند، پیامد‌های روانی و اجتماعی عمیقی به‌دنبال خواهد داشت.

هوش مصنوعی باید همراه ما باشد، نه جایگزین ما

برخی از پژوهشگران و اقتصاددانان، از جمله دیوید Autor از MIT، شروع به بررسی کرده‌اند که هوش مصنوعی چگونه می‌تواند به بازسازی شغل‌های طبقه متوسط کمک کند؛ نه با جایگزینی کارگران بلکه با گسترش آنچه انسان می‌تواند انجام دهد، اما رسیدن به این نقطه نیازمند طراحی آگاهانه، سرمایه‌گذاری اجتماعی و زمان است و بطور کلی گام اول در این مسیر، پذیرش این است که مهاجرتی آغاز شده است.

چالش بزرگ عصر هوش مصنوعی

مقابله با تغییر، هم در سطح فردی و هم جمعی، یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های دوران هوش مصنوعی خواهد بود. عصر هوش مصنوعی فقط درباره ساخت ماشین‌های باهوش‌تر و فواید آنها نیست بلکه درباره مهاجرت به درک عمیق‌تر و پذیرش آنچه ما را انسان می‌کند است.

انتهای پیام

[3][4]

References

  1. ^به گزارش خبرگزاری - (sahebkhabar.ir)
  2. ^venturebeat  (venturebeat.com)
  3. ^ (sahebkhabar.ir)
  4. ^ (sahebkhabar.ir)

Authors: صاحب‌خبران - جدیدترین و آخرین اخبار ایران و جهان - علمی-فناوری

آخرین اخبار چند رسانه ای

پیشنهادات امروزمون چیه؟

ads
ads2